Casserole z kurczakiem i warzywami to pomysł na obiad dla całej rodziny. Potrawa przypadnie do gustu wszystkim fanom mięsno-warzywnych zapiekanek. Jest błyskawiczna w przygotowaniu i najlepiej smakuje na gorąco, tuż po wyjęciu z piekarnika.
Nazwy casserole używa się powszechnie, określając danie jednogarnkowe, które najczęściej zapieka się w piekarniku. Potocznie jest to zapiekanka, zwykle przyrządzana z mięsa, kolorowych warzyw i aromatycznych przypraw. Casserole z kurczakiem wyjdzie idealnie, jeśli będzie zapiekana w piekarniku parowym.
Dlaczego piekarnik parowy?
Piekarnik parowy z systemem FullSteam to nowoczesne i funkcjonalne urządzenie, które sprawdzi się w każdej kuchni. Para wodna, jaka wydobywa się we wnętrzu piekarnika, powoduje, że przygotowywane w nim potrawy są bardziej soczyste i lepiej smakują, a co najważniejsze, nie tracą cennych wartości odżywczych. Dodatkowo para równomiernie rozchodzi się w komorze, dzięki czemu każdy kawałek mięsa jest idealnie wypieczony. Więcej ciekawych i użytecznych informacji na temat funkcjonowania nowoczesnych piekarników i potraw, jakie można w nich przyrządzić, odkryjesz na stronie internetowej: https://znamysieodkuchni.pl/.
Co więcej, aby korzystać z pełnego zakresu możliwości parowego piekarnika, nie trzeba być ekspertem od kulinariów. Wystarczy skorzystać z jednego z dziewięciu gotowych programów, opracowanych przez profesjonalnych kucharzy, z myślą o przyrządzaniu przeróżnych potraw, od mięsnych zapiekanek, po pieczenie pieczywa, gotowanie warzyw na parze czy dań grillowanych.
Casserole z kurczakiem i warzywami, krok po kroku
Casserole z kurczakiem i warzywami to smaczne i lekkie danie, pełne aromatycznych ziół. Smak mięsa podkręca aromat białego wina, dzięki któremu staje się on bardziej wyrazisty, a jednocześnie delikatny. Danie świetnie sprawdzi się na obiad bądź lunch, np. z dodatkiem focaccia. Jest to rodzaj bardzo chrupkiego włoskiego pieczywa, przygotowywanego na bazie drożdży. Focaccia bardzo często dodaje się do makaronów i sałatek.
Do przyrządzenia potrawy przyda ci się patelnia oraz średniej wielkości naczynie żaroodporne.
Składniki (na 4 porcje):
- 0,5 kg piersi z kurczaka,
- 2 cebule,
- 5 średnich ziemniaków,
- 2 łyżki włoskiego kopru,
- ½ pora,
- 3 łyżki masła,
- 1 kieliszek białego wina (najlepiej półwytrawnego),
- 300 ml śmietany 12%,
- szczypta tymianku,
- sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę.
- Na patelni rozpuść masło.
- Dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smaż, aż się lekko zarumieni.
- Na patelnię dodaj mięso oraz wlej wino i całość gotuj na bardzo małym ogniu około 10 minut.
- Pora drobno posiekaj, a ziemniaki pokrój w cienkie plastry.
- Warzywa dodaj do reszty składników na patelni.
- Dodaj śmietanę, tymianek oraz sól i pieprz do smaku i duś całość przez kolejne 10 minut.
- Wymieszane składniki przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Potrawę włóż do piekarnika z włączoną funkcją „pieczenie z parą” i zapiekaj przez około 30 minut (aż ziemniaki będą miękkie, a mięso soczyste).
- Casserole z kurczakiem i warzywami podawaj na gorąco, najlepiej posypaną świeżo posiekanym koprem włoskim.
Smacznego!