Francuzi na całym świecie słyną nie tylko z elegancji, ale również i tego, że ich kulinaria to sztuka niebywale kunsztowna i wyszukana. Francuska sztuka kulinarna to niewątpliwie najbardziej znana kuchnia świata, łącząca w sobie bardzo wyrafinowane smaki. Dotyczy to w szczególności kuchni określanej mianem haute cuisine – narodziła się ona co prawda we Francji, ale takie standardy są obecnie przyjęte na całym świecie. Jest to wyjątkowo ekskluzywna kuchnia, potrawy z zakresu której podawane są w najlepszych i najbardziej luksusowych restauracjach. Jak więc nietrudno się domyślić, są to dania bardzo drogie. Przyrządza się je tylko i wyłącznie ze świeżych składników, niejednokrotnie sprowadzanych na indywidualne zamówienie z różnych stron świata. Przygotowaniu dań poświęca się mnóstwo uwagi, wszystko musi być wykonane starannie i precyzyjnie. Liczą się nie tylko smaki, ale także efekt wizualny – potrawa i pod tym względem musi prezentować się bardzo atrakcyjnie. Do dań jest też szeroki wybór najlepszych win.