Produktów wytwarzanych w masarniach wymienić można bardzo wiele. Urozmaicenie w tym zakresie jest spore, a możliwe jest między innymi z tego powodu, że masarnie są zakładami specjalnie przystosowanymi do produkowania rozmaitych wędlin etc. Posiadają profesjonalne urządzenia i sprzęty jak chociażby kloce masarskie (kloce drewniane oraz kloce wykonane ze specjalnego tworzywa sztucznego), deski do krojenia, maszyny do rozdrabniania, piecie i mnóstwo innych. Jednymi z najchętniej kupowanych produktów, jakie powstają w masarniach są kiełbasy. Oczywiście, nie ma najmniejszych przeszkód, aby kiełbasę zrobić sobie samemu w domu – taka własnej roboty będzie bez wątpienia lepsza i smaczniejsza. Nie mniej jednak w sklepach na stoiskach z wędlinami wybór – jeśli chodzi o kiełbasy – jest bardzo duży. W ramach ciekawostki można w tym miejscu podać informację, iż nasza nazwa tych jakże lubianych produktów spożywczych posiada swoje korzenie w języku węgierskim. Tradycyjne kiełbasy są wyrabiane z mięsa wieprzowego. Ich smak zdeterminowany jest wieloma czynnikami. Wszyto zależy od tego jakiej jakości jest to mięso, jakie są dodatki, jak zostało przyprawione i tym podobne. Bardzo istotną rolę odgrywa tutaj również sposób konserwacji mięsa. Inaczej smakować będą wędzone, inaczej suszone. Podobnie jak wszystkie wędliny, tak i kiełbasy podzielić można na trzy grupy, a mianowicie trwałe, półtrwałe oraz nietrwałe. Im bardziej trwała jest kiełbasa, tym lepsza jest jakościowo oraz tym wyższa jest jej cena.

nieoficjalnie.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here