W dzisiejszych czasach jedzenie dostępne jest na każdym kroku. Budki z kebabami, pizzerie czy piękne restauracje. Wszędzie można kupić coś do jedzenia. Dlaczego? Człowiek musi zaspakajać swoje potrzeby. Do jednej z nich należy pożywianie się. Jednak, nie zawsze robimy to dobrze, mimo że mamy tak wiele możliwości.
W Polsce ludzie nadal spożywają niewiele ryb. Pstrąg, karp czy śledź spożywany jest tylko od święta. Dlaczego? Polska kuchnia obfituje w zdrowe, pełne kwasów tłuszczów omega ryby, jednak bardzo rzadko po nie sięgamy. Na wigilię zazwyczaj podajemy karpia, usmażonego w dużej ilości oleju. Natomiast w Wielki Piątek na stołach króluje śledź, zazwyczaj w śmietanie. Natomiast przez cały rok, ryby zjadamy zazwyczaj filetowane, w grubej i wysokokalorycznej panierce.
Smaczne i zdrowe jedzenie to nie to, które kupimy w budce z kebabem. Smaczne i zdrowe jedzenie, to takie które sami przygotujemy. Ryby są tego doskonałym przykładem. Jednak należy pamiętać o tym, że nie zawsze to co pamiętamy z domu rodzinnego, musi być zdrowe. Polska kuchnia jest bardzo smaczna, ale również bardzo ciężka. Tradycyjne panierowane mięsa, zasmażane kapustki czy ziemniaczki z dużą ilością masła są tego doskonałym przykładem.
Smaczne jedzenie nie zawsze musi być kaloryczne. Pstrąg może zostać upieczony w piekarniku, zamiast obsmażony w oleju, a śledź komponuje się dobrze, nie tylko ze śmietaną czy sałatką jarzynową na bazie majonezu.
Bardzo istotne jest to, by zmieniło się nasze myślenie. Zdrowe jedzenie, wcale nie musi być niesmaczne. Wystarczy odpowiednie podejście i chęć poznania czegoś nowego. Kuchnia polska jest bogata w witaminy, kapusta kiszona jest tego najlepszym dowodem. Każde danie może być zdrowe i pyszne, o ile zostanie odpowiednio przygotowane.
W naszym kraju nadal panuje tendencja, że im więcej na talerzu, tym lepiej. Jednak nie zawsze dużo, oznacza dobrze. Pamiętajmy o tym, że nasz posiłek nie powinien być większy, niż nasza zaciśnięta pięść. Taka ilość jedzenia na talerzu wystarczy w zupełności.
[Głosów:0 Średnia:0/5]