Pascha czy wilgotna babka wielkanocna

Po śniadaniu wielkanocnym należy się odrobina słodkości. Tradycyjnymi świątecznymi ciastami są oczywiście babka i pascha. Obecnie istnieje wiele wersji przepisów, jednak jak wybrać najlepsze, by ciasta były zawsze udane?

Idealna pascha świąteczna

Pachę przygotowujemy najczęściej właśnie na święta wielkanocne. Nie dość, że pięknie prezentuje się na stole, to jeszcze znakomicie wygląda. Przygotowując ciasto, należy pamiętać o kilkukrotnym mieleniu sera białego lub zakupie odpowiedniego sera na sernik. Słodyczy nabierze za sprawą cukru pudru oraz słodkiej śmietanki. Paschę można dowolnie zdobić, na przykład bakaliami lub świeżymi owocami.

Pascha z suszonymi owocami

Paschę przygotowujemy dzień wcześniej, aby nabrała odpowiednio zwartej konsystencji. Ten przepis nie wymaga ozdób – białe, półokrągłe ciasto samo w sobie będzie prezentować się znakomicie. Pascha wielkanocna może zawierać w środku dowolne suszone owoce. Świetnie smakuje w zawartością smażonej skórki pomarańczowej, posiekanych orzechów oraz drobno pokrojonych moreli, fig oraz rodzynek. Suszone owoce można wcześniej zalać alkoholem, namoczyć i odsączyć.

Pascha bogato zrobiona

Pascha jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Najprostszy przepis zawiera ser mielony na sernik, masło, cukier puder, cukier wanilinowy, słodką śmietankę, żółtko oraz Żelatynę WINIARY. Pascha może przybrać dowolny kształt – ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem tortownicy lub używamy sita wyłożonego folią spożywczą i pozostawiamy w lodówce do wystygnięcia. Następnie wierzch paschy dekorujemy dowolnymi świeżymi owocami – winogronami, mandarynkami czy brzoskwiniami. Dodatkowo można dodać różnorodne bakalie, na przykład rodzynki, orzechy, płatki migdałowe oraz owoce kandyzowane. Tak ozdobiona pascha z pewnością zrobi wrażenie na gościach!

Tradycyjna puszysta babka wielkanocna

Babka wielkanocna powinna być puszysta, odpowiednio słodka i wilgotna. Jej przygotowanie wymaga pewnej dozy cierpliwości, aby wyszła idealna. Podstawowymi składnikami są mąka pszenna, jajka, cukier puder, masło i cukier. Podczas przyrządzania ciasta należy pamiętać, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, a mąka musi być przesiana, by nie powstały grudki. Bardzo ważne jest utrzymanie odpowiedniej temperatury podczas pieczenia – najpierw 170 stopni, następnie zmniejszane do 155-160 stopni.

Babka z majonezem i adwokatem

Te połączenie może być zaskakujące, jednak zapewniamy, że to jeden z najlepszych przepisów na babkę! Majonez nadaje odpowiedniej konsystencji i jest całkowicie niewyczuwalny w cieście (zastępuje tłuszcz). Aby nadać wyśmienitego smaku i aromatu, dodajemy likier jajeczny oraz aromat pomarańczowy. Babka wielkanocna wilgotna wprost rozpływa się w ustach!

Babka marmurkowa

Dania wielkanocne powinny być smakowite oraz dobrze prezentować się na świątecznym stole. Jednym z takich przepisów jest babka marmurkowa, w której biała masa łączy się z ciemną. Drugiego koloru nadaje dodatkowy składnik, czyli Budyń o smaku czekoladowym bez cukru WINIARY. Aby ciasto prezentowało się jeszcze atrakcyjniej, można je polać płynną, ciemną czekoladą. Natomiast smakowitego aromatu doda cukier wanilinowy.es

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here