Niektóre kuchnie regionalne łączą w sobie różne inne kuchnie narodowe, zwłaszcza w miejscach, które są multikulturowe, czyli usytuowane są na pograniczu i na co dzień żyją z innymi narodowościami. Do takich regionów na pewno można zaliczyć Śląsk. Kuchnia tego regionu łączy w sobie kuchnię słowiańską, niemiecką, austriacka oraz czeską, sprawia to, że kuchnia ta jest nie jednolita. Kuchnia śląska jest bardzo smaczna, jednak niestety jest bardzo kaloryczna, tłusta. Na Śląsku podstawowymi daniami są a przykład żurek na żytnim zakwasie czy rosół z domowym makaronem, podstawowa zupa na niedzielny obiad. Z czerstwego chleba tłuszczu i czosnku robi się wodzionkę. W niedzielę oprócz rosołu jada się kluski śląskie z roladą wołową, potrawę tę polewa się gęstym sosem a do dania podaje się surówką z modrej kapusty. Innymi charakterystycznymi potrawami na Śląsku są znane w całej Polsce kotlety mielone, jednak tutaj one się nazywają karminadle. Inne dania typowo śląskie też mają swoje charakterystyczne nazwy, które są trudne do rozszyfrowania dla mieszkańców innych regionów, ponieważ trudno zrozumieć co znaczy słowo kreple, a to przecież pączki.