Ilość spożywanych posiłków, godziny oraz to, jak długie powinny być między nimi przerwy to pytania, na które można znaleźć wiele odpowiedzi. Skąd więc wiadomo, która jest najlepsza? Nie wiadomo, ponieważ wszystko zależy od organizmu. Istnieją jednak wytyczne, które sprawdzają się w większości przypadków.
W jakich godzinach powinno się jeść?
Nie istnieją ściśle określone godziny, o których najlepiej spożywać posiłek. Wiele zależy od własnych upodobań, ponieważ np. niektórym towarzyszy największy głód rano, a inni nie są w stanie w tym samym momencie przełknąć nawet lekkiego śniadania. Głównym kryterium określającym czas posiłku powinno być uczucie głodu. Trzeba jednak pamiętać o tym, że czasem głód mylony jest z apetytem. Głód to reakcja organizmu na potrzebę dostarczenia energii i nowych składników odżywczych, natomiast apetyt ma dużo wspólnego z reakcją psychiczną, która często występuje na skutek kontaktu z apetycznym jedzeniem, nudą lub stresem.
Jaka powinna być liczba posiłków w ciągu dnia?
Ogólnie przyjmuje się, że osoba dorosła powinna spożywać co najmniej 4 posiłki w ciągu dnia. Takie rozwiązanie ma wiele zalet i wydaje się optymalne, nie oznacza to jednak, że nie możemy jeść np. 3 posiłków lub 7. Zaletą rozwiązania czteroposiłkowego to jednak równomierne rozłożenie obciążenia układu pokarmowego oraz umożliwienie organizmowi na przetrawienie i przyswojenie pokarmu. Równie dobrym rozwiązaniem jest dieta standardowa, którą mogą zapewnić firmy cateringowe. Największy zbiór ofert w jednym miejscu można znaleźć na stronie Dietly.
Ile powinny wynosić przerwy między posiłkami?
Przerwy pomiędzy posiłkami zależą w dużym stopniu od tego, ile razy dziennie jemy. Optymalne przerwy nie powinny być jednak krótsze niż 3-4 godziny, ponieważ mniej więcej tyle jest wymagane dla utrzymania prawidłowego układu pokarmowego. Z drugiej strony zbyt długie przerwy również mają swoje minusy. Mogą powodować np. nadmierne pobudzenia układu trawienia i prowadzić do wydzielania większych ilości soku żołądkowego. Kiedy jesteśmy głodni, znacznie gorzej się pracuje – obniża się koncentracja oraz zdolności do wysiłku fizycznego. Z kolei minusem zbyt krótkich przerw są zaburzenia funkcji prawidłowego trawienia. Regularność jest znacznie ważniejsza niż ilość oraz godziny posiłków, ponieważ organizm szybko się przyzwyczaja i naturalnie zaczyna produkować odpowiednią ilość soku żołądkowego.
Dieta na masę, a dieta na redukcję
Dieta na masę różni się od diety na redukcję przede wszystkim ilością kalorii. Może to jednak ciągnąć za sobą również inne zmiany, np. konieczność spożywania większej ilości posiłków. W przypadku dziennego zapotrzebowania np. na 4500 kalorii zmieszczenie ich w czterech posiłkach może być wymagające, dlatego lepiej rozłożyć je na 5 lub nawet 6 dań. Wtedy konieczne jest również jedzenie z większą częstotliwością i mniejszymi przerwami. W przypadku diety redukcyjnej dla ułatwienia sobie utrzymania diety, możliwe jest zmniejszenie liczby posiłków do 3 lub nawet do 2 pod koniec okresu redukcyjnego. Najważniejsze jest znalezienie swojego własnego optymalnego rozwiązania.