W dzisiejszych czasach zadania, jakie postawione są przed branżą horeca do najłatwiejszych wcale nie należą. Ma to nierozerwalny związek z faktem, że ogromna konkurencja, jaka obecnie panuje w sektorze ho-re-ca spowodowała, że klienci mają wobec niego coraz większe wymagania. A żeby na rynku przetrwać, koniecznie trzeba tym właśnie wymaganiom sprostać. Nie można pozwolić sobie na to, aby odstraszać konsumentów wysokimi cenami – być może z tego zapewne powodu systematycznie wzrasta popularność restauracji szybkiej obsługi, czyli takich, mówiąc innymi słowy, serwujących fast foody. Jakość tego rodzaju potraw pozostawia co prawda wiele do życzenia, ale z drugiej strony – tam jest taniej, a cena to czynnik, którego klient przy wyborze lokalu nie będzie z wiadomych względów bagatelizował. Gastronomiczny lokal musi być zlokalizowany w miejscu atrakcyjnym – a wiadomo, że im bardziej atrakcyjna jest ta lokalizacja, tym drożej ona kosztuje. Większość właścicieli takie miejsca wynajmuje, ponieważ mało którego średniego czy małego przedsiębiorcę stać na dokonanie takiego zakupu, zwłaszcza w dużym mieście. To jednak nie wszystko – nawet najbardziej dogodny pod tym właśnie względem lokal musi zostać odpowiednio wyposażony. Klienci oczywiście nie zwracają uwagi na wyposażenie zaplecza dla pracowników, te akurat ich nie interesuje zbytnio, ale w części lokalu przeznaczonej dla nich chcą czuć się dobrze i komfortowo. Naturalnie możliwości w zakresie urządzenia wnętrza jest obecnie mnóstwo, nie mniej jednak i to wymaga pewnych nakładów finansowych. Jeżeli lokal jest dobrze zlokalizowany, ciekawie i pomysłowo urządzony, wówczas klienci są w stanie przymknąć nieco oczy nawet i na wyższe ceny, chociaż pod tym względem właściciele lokali na zbytnie szaleństwo także nie powinni sobie pozwalać. Jakość serwowanych w lokalu napojów oraz potraw także odgrywa ogromne znaczenie, klienci chcą zjeść dobrze, a przy okazji za rozsądną cenę. Jak więc widać, gastronomiczna część sektora ho-re-ca łatwego dzisiaj życia nie ma.