Z jedzeniem mięsa zawsze wiązał się pewien problem natury etycznej, związany rzecz jasna ze sposobem jego pozyskiwania, w trakcie którego trzeba zabić przecież żywe zwierzę. Z powodu takich rozterek część osób zdecydowała się przejść na dietę wegetariańską, czyli wykluczyć ze swojego jadłospisu mięso i ryby. Niektórzy z nich nie jedzą także nabiału oraz innych produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak miód, czy tran – mówimy wtedy o weganizmie. W ostatnim czasie coraz większa liczba ludzi decyduje się taki krok, całkowicie rezygnując z produktów przemysłu masarskiego, mleczarskiego i każdego innego wykorzystujący części i produkty ciała zwierząt. O popularności takiego sposobu odżywiania się, czy nawet stylu życia, świadczy ogromna ilość knajpek i restauracji, w których serwuje się wyłącznie potrawy wegetariańskie, całkowicie pozbawione jakichkolwiek składników pochodzenia zwierzęcego oraz stron internetowych i czasopism zawierających przepisy na takie dania, które można wykonać samemu.