Przystawki są formą jedzenia, które spożywa się po posiłku, przed daniem głównym, lub pomiędzy posiłkami. Smakowite przystawki są wykonywane w prosty, tradycyjny sposób, według starych receptur, przekazywanych z pokolenia na pokolenie, z dziada pradziada. Są również dostępne przepisy bardziej nowoczesne, zapożyczone z innych krajów, kultur, regionów naszego kraju. Przystawki są stawiane na stoły w różnej postaci. Mogą to być zawijasy z wędliny wypełnione chrzanem i zatopione np. w galarecie, mogą to być również krewetki w cieście w sosie, mogą to być bułeczki nadziewane mięsem i pieczarkami, mogą to być także paszteciki, lub bajgle, sałatki, ryby, śledzie, pierś z kurczaka w panierce z sosem. Wybór przystawek z pewnością będzie powiązany z gustem i smakiem osób, które będą je jedli. Zanim przygotujemy cały zestaw przystawek, warto jest najpierw zorientować się, czy będą one pasowały osobom,które będą je jedli. Na przyjęcia warto jest zawsze przygotowywać bardzo różnorodne przystawki, z różnych krajów, czy też regionów. Wykorzystując produkty zarówno tradycyjne, jak również bardziej wykwintne. Menu warto także wcześniej przedyskutować z innymi osobami, które będą brały udział w uczcie.