Kuchnia polska uchodzi dzisiaj za jedną z bardziej tłustych oraz ostrych. Co do tłustości potraw to faktycznie jest to prawdą. Jeśli natomiast chodzi o ostrość potraw to już niekoniecznie. Nasza kuchnia postrzegana jest jako ostra przez historię. Dawno temu mieliśmy bardzo dobre kontaktu z krajami dalekiego Orientu. Skutkowało to tym, że przyprawy na naszym rynku były niezwykle tanie, a to powodowało ich mocne wykorzystywanie w potrawach. Jednak do typowo polskich przypraw należy chrzan, koperek jałowiec oraz pieprz. Najbardziej charakterystyczne smaki dla naszej kuchni to słony, kiszony oraz lekko fermentowany. Kapusta kiszona oraz ogórki kiszone to typowy przykład smaku kiszonego w naszym kraju, który jest domeną praktycznie jedynie krajów wschodniej Europy. W Pozostałem części Europy tego typu potrawy praktycznie w ogóle nie są spożywane. Kuchnia polska od zarania dziejów o opierała się na zasobach naturalnych, zarówno roślinnych jak i zwierzęcych, które występowały na terenie naszego kraju. Z tego względu nie dominują tutaj w ogóle elementy orientalne w potrawach, oczywiście z pominięciem wspomnianych już przypraw.