Jak wiadomo na rynku spożywczym spotkać możemy bardzo wiele gatunków chleba. Niestety nie zawsze są to dobre, smaczne i godne polecenia wypieki. Powszechnie wiadomo, że piekarnie stosują mnóstwo różnych środków, które mają polepszyć smak i wygląd pieczywa. Dlatego klienci wolą nadłożyć drogi i kupić pieczywo w sprawdzonej piekarni lub sklepie niż w najbliższym. A może spróbować samemu upiec chleb? Przecież od wieków robiły to nasze babcie lub prababcie. Powiecie, że one miały do dyspozycji piece, niecki, dobrą mąkę i inne jeszcze potrzebne rzeczy. Owszem, ale współcześnie dysponując elektrycznym lub gazowym piekarnikiem i zwykłą miską, ta czynność z powodzeniem może się udać. Nie musimy też koniecznie piec na zakwasie (jak najczęściej pieczono dawniej), ale posłużyć się drożdżami. Dobrą mąkę też łatwo teraz dostać. Najlepiej zmieszać pszenną razową z żytnią i dodać trochę białej pszennej. Ważne są również dodatki w postaci np. ziaren słonecznika, pestek dyni, kminku, orzechów, sezamu lub inne które lubicie. Przepisów poszukajcie w fachowej prasie lub w internecie.

fabrykatrzciny.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here