Ten pierwiastek ma działanie ogólnoustrojowe i jest bardzo ważnym elementem codziennej diety. Dzięki niemu można cieszyć się zdrowiem i sprawnie działającym organizmem. Dzięki miedzi organizm może w pełni przyswajać żelazo i wykorzystywać wszelkie jego właściwości. Miedź ma również ogromny wpływ na działanie układu nerwowego. Jej niedobory mogą utrudniać przemianę glukozy oraz sprzyjać anemii. Wiadomo także, że miedź w znacznym stopniu wpływa na stan kości, a jej braki mogą prowadzić do osteoporozy w takim samym stopniu, jak niedobory wapnia. Istnieją sytuacje i stany chorobowe, w przypadku których miedź jest wyjątkowo ważna. Większe zapotrzebowanie na ten pierwiastek wykazują osoby cierpiące z powodu chorób jelit, nerek lub trzustki, jej większe dawki zalecane są również osobom żyjącym w ciągłym stresie. Miedź, tak ważna dla naszego zdrowia, znajduje się w wielu produktach spożywczych. Jej doskonałym źródłem są podroby (a w szczególności wątroba) oraz owoce morza. Znaleźć ją można także w roślinach strączkowych, orzechach oraz w pełnych ziarnach zbóż. Warto zatem sięgać po te produkty jak najczęściej.