Borówka brusznica i żurawina leśna, to małe drobne borówki, które rosną w polskich lasach. O ile brusznicę łatwo znaleźć, o tyle, żurawina leśna występuje na coraz mniejszych obszarach. Oba owoce mają lekko cierpki smak, w zasadzie najlepszy smak uzyskują po przemrożeniu ich – tracą cierpkość, wydobywa się słodycz. Aby przechować brusznicę, można ją zamrozić, ususzyć, bądź zamknąć w marynacie, jak grzyby, lub nawet zakisić. Owoce żurawiny są jednymi z najtrwalszymi owoców leśnych. Ich twardość i odporność wynika z dużej ilości kwasów organicznych oraz skórce powleczonej woskiem. Przechowywanie owoców jest bardzo łatwe – można je przechowywać ‘na świeżo’ w przewiewnych koszach, łubiankach, można ją zamrozić, lub składować w beczkach wypełnionych wodą. Wodę trzeba zmieniać co kilka tygodni. Żurawina jest znakomitym źródłem witaminy C, można z niej wydobyć wartościowy sok. Oba owoce, żurawiny i brusznice są bardzo dobrym dodatkiem do mięs każdego rodzaju – pieczonych, duszonych, smażonych, grillowanych. Sporządzony z nich sos, dżem, podkreśla charakter mięsa, potrawy, a jednocześnie sprzyja dobremu trawieniu.