ryby

Nie ma wątpliwości – ryby są zdrowe oraz winno się je spożywać dwa razy w tygodniu. A nie każdy gatunek ryby będzie w swej diecie wartościowym elementem. Bardzo powszechne w Polsce ryby kwalifikują się tylko do kategorii niekoniecznie najbardziej zdrowych! Sprawdź, które gatunki ryb są najodpowiedniejsze dla zdrowia.

Panga oraz tilapia

Niejednokrotnie kupowanymi gatunkami ryb (zapewne ze powodu na cenę) są panga oraz tilapia. Niektórzy eksperci wyrażają chociażby opinię, iż nadużyciem jest nazywanie ich rybami. Są toż raczej twory genetyczne, które powstały specjalnie z przeznaczeniem na masową produkcję. Obie ryby są słodkowodne, nie mają zatem walorów odżywczych ryb morskich a w ogóle walorów, których od ryb oczekujemy – nie jest w nich jodu, kwasów omega-3, jest co prawda białko, jednak można je do organizmu dostarczyć również w wyjątkowy sposób. Panga oraz tilapia są hodowane w małych akwenach wodnych w Azji, przede wszystkim w Wietnamie. W takich koloniach ryby zatraciły naturalną zdolność rozmnażania oraz by to nie przeszkadzało w ich wzrostu, są faszerowane hormonami rozrodczymi (np. gonadotropiną kosmówkową, czyli hormonem produkowanym w trakcie ciąży przez zarodek). Ryby dokarmiane hormonami wzrostu mają znaczny nacisk na dzieci, które za szybko są w wypadku dostarczania im artykułów z nadmierną ilością modyfikowanych hormonalnie produktów.

ryba właściwości zdrowotnych ma wiele - jakich

Łosoś

To sama z najtłustszych ryb zawiera aż 4,79 g w 100 g części jadalnej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (ponad 30 razy dużo niż dorsz), wiele witamin A, D, E oraz B, jodu oraz potasu. Najodpowiedniejsze są łososie wolno żyjące – pacyficzne oraz atlantyckie. Na naszym rynku dominuje natomiast hodowlany łosoś norweski (różowe mięso), który ma więcej związków szkodliwych niż dziko żyjący, natomiast stopień zanieczyszczeń sprzedawanych u nas łososi hodowlanych jest wiele niższy, niż przewidują normy. Więcej szkodliwych związków ma łosoś bałtycki.

Pstrąg

Jest w mocach oraz strumieniach górskich. Ale najłatwiej dostępny jest pstrąg tęczowy, miany w gospodarstwach rybackich. Ma smaczne, chude mięso oraz ma najwięcej spośród ryb słodkowodnych kwasów omega-3. Na wartość mięsa oddziałuje skład paszy, czasem hodowcy dodają karotenoidy – wówczas ryba ma intensywniejszy kolor (taki pstrąg określany jest łososiowym, tylko ze powodu na „łososiowy” kolor). Najlepiej wybierać okazy niezbyt wielkie.

Karp

Jest w stawach oraz wodach wolno płynących. Jednak część z nich wynika z hodowli. Najbardziej ceniony jest karp królewski. Ma różowawe mięso oraz niewiele łusek. Karpie można spożywać bez obaw – produkcja ryb w swoich realiach odznacza się niskim poziomem intensywności, co nie oddziałuje negatywnie na jakość mięsa.

Tuńczyk

Ma 0,83 g kwasów omega-3 w 100 g. Najsmaczniejszy jest tuńczyk biały, czerwony może być więcej metali ciężkich oraz dioksyn z racje na długość życia ryby. Konserwy zazwyczaj mają mięso czerwone. Więc jak również powinny je spożywać kobiety w ciąży oraz dzieci.
Nie posiada wątpliwości – ryby są zdrowe oraz winno się je spożywać dwa razy w tygodniu. Ale nie każdy gatunek ryby będzie w swej diecie wartościowym elementem. Bardzo poszukiwane w Polsce ryby kwalifikują się tylko do kategorii niekoniecznie najbardziej zdrowych! Sprawdź, które gatunki ryb są najodpowiedniejsze dla zdrowia.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here