W ostatnich latach możemy zaobserwować paniczny strach jaki ogarnął wielu ludzi na całym świecie, gdy dowiadują się oni, że mieliby spożywać żywność modifykowaną genetycznie. Skąd te obawy? Żywność GMO jest żywnością przetwarzaną, w której tworzeniu palcze maczał człowiek, co do tego nie ma wątpliwości. Obecnie, wszystko co przetworzone kojarzy się ludziom z pojęciem „chemia” lub „toksyczność” A czy GMO samo w sobie jest toksyczne? Żywność modyfikowana genetycznie nie podlega działaniu żadnych toksycznych związków chemicznych, a jest jedynie wynikiem zmiany biologicznej w materiale genetycznej danego ziemniaka czy pomidora. Zmiana w DNA doprowadza do zwiększonych plonów czy też większej odporności na niekorzystne czynniki atmosferyczne. Chodzi tu więc o poprawę tego, co stworzła natura. Nie toczy sięto jednak w oparciu o toksyczne związki chemiczne, oddziałujące na nasze zdrowie, których nie brakuje w żywności, którą i tak na co dzień spożywamy. Czy GMO jet więc w pełni bezpieczne? Na to pytanie na tą chwilę nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Na pewno, każdy produkt, który podlegał inżynierii genetycznej powinien być sprawdzany wieloma badaniami. Należy więc dać szansę nowej erze jaka nadchodzi w kwestii żywienia i nie zamykać się na zmiany biologiczne będące o wiele bezpieczniejszymi dla zdrowia niż te, które są powodowane przez chemikalia. Żywność modyfikowana genetycznie wydaje się być dobrym rozwiązaniem, które mogłoby przyczynić się do zniwelowania problemu głodu w krajach trzeciego świata, lecz zanim do tego dojdzie to mieszkańcy naszej planety muszą być na to gotowi, a sam obiekt dyskusji w pełnie zbadany.

blognazdrowie.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here