Pozornie mogłoby się wydawać, że amoniak spożywczy to jakiś specyfik do czyszczenia, do chłodzenia, ale na pewno nie składnik jakiejkolwiek z potraw. A jednak tutaj się można pomylić. Wprawdzie kojarzyć się nam może z trucizną o bardzo nieprzyjemnym zapachu, aczkolwiek amoniak spożywczy jest wyjątkiem.Co więcej, to właśnie amoniak spożywczy stanowi produkt, który jest wręcz niezastąpiony. Żaden inny środek nie zapewni bowiem takiej pulchności ciastu, ciasteczkom i innym domowym wypiekom jak amoniak spożywczy. Dlaczego? Taka jego natura. Co ciekawe, że wraz z pulchnością, jednocześnie to ciasto nie staje się wcale rozmiękłe, ale nadal ma piękną strukturę babelkową i na dodatek wspaniale smakuje. Amoniaku spożywczego dodajemy bardzo małą ilość, toteż jego specyficzny smak nie jest wcale wyczuwalny. Taki to z niego po prostu cichy dobroczyńca. Mógłby ktoś powiedzieć w tym momencie, że skoro jest taki dobry, to dlaczego nie ma go na półkach sklepowych. To prawda, ale tylko połowiczna. W niektórych sklepach bowiem możemy amoniak spożywczy w czystej postaci zakupić, aczkolwiek nie we wszystkich. Biorąc jednak pod uwagę, że coraz więcej ludzi docenia jego walory, być może będzie wkrótce bardziej dostępny.