Zioła by spełniały funkcje lecznicze muszą być odpowiednio przyrządzane. Przede wszystkim należy zwrócić uwagę jak są przygotowane do sprzedaży. Saszetki ekspresowe nie zawsze zawierają ilość odpowiednią by wykazywały działanie lecznicze, dlatego też znacznie lepszym rozwiązaniem jest parzenie wywarów zioła, którym jesteśmy zainteresowani, kupowanych na wagę. Zdecydowanie najlepszym pojemnikiem do parzenia ziół jest kamienny kubek. Zioła po zaparzeniu muszą odstać by zawarte w nich składniki lecznicze zostały wydobyte z liści lub kwiatów. Najlepiej spożywać zioła do dwóch godzin po ich przygotowaniu. Oczywiście by zniwelować gorycz czy też gorzkość przyjmowanych ziół można użyć do tego naturalnych środków takich jak miód lub dżem najlepiej przygotowanych w domu. Używając cukru nie zapominajmy, że w przypadku cukrzyków nie będzie to lekarstwo a trucizna. W przypadku dzieci podawanie ziół jest utrudnione, co jest spowodowane niechęcią przyjmowania przez nich smaków odbiegających od codziennej diety.

realife.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here