Zioła są nieodłącznym towarzyszem człowieka na drodze do ucywilizowania. Zioła zapewniają lekarstwa i przyprawy. To one doprawiają nasze potrawy. Zioła sprawiają, że coś jest ostre, coś ma posmak korzenny, a bazylia nadaje potrawom piękny zapach. Jednym z ziół jest gorczyca biała. Jej nasiona wykorzystuje się w leczeniu chorób przewodu pokarmowego. Ma ona działania powlekające, przeciwzapalne i przeczyszczające. Jeśli chorujesz na przewlekłe stany zapalne żołądka i jelit to gorczyca jest stworzona dla ciebie. Dodatkowo skutecznie walczy ona z zaburzeniami trawienia, zaparciami, chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy. Kiedy dopadnie cię zapalenie migdałków czy gardła, możesz bez problemu wyciągiem z gorczycy je płukać. Promieniowanie nasion wykorzystuje się również w leczeniu bólów reumatycznych. W kuchni gorczycą przyprawisz kiełbasy, wędliny, mięsa, ryby. Wykorzystujemy ją również do przyrządzania potraw z dziczyzny i marynowania warzyw. Jak widać, gorczyca nie jest popularna, ale można nią wiele zdziałać.