Z diety wątrobowej musimy skorzystać w przypadku chorej wątroby, jej niewydolności czy innych dysfunkcjach tego narządu. Jedną z podstawowych zasad jest ograniczenie spożywania tłuszczy. Oczywiście kategorycznie zabrania się spożywania alkoholu, nawet w małej ilości. Przy chorobach tego narządu niezbędna jest właściwa dieta. Podstawowe zasady diety wątrobowej to: zakaz spożywania alkoholu, gotowanie na parze, smażenie beztłuszczowe, pieczenie w folii, ograniczenie spożywania tłuszczu, zastępując je węglowodanami, spożywanie większej ilości posiłków, ale mniejszych 5-6 mniejszych posiłków zamiast 3 duże, z diety wyłącza się potrawy ciężkostrawne, wzdymające, ostre przyprawy, używki, zawiesiste sosy, wskazana jest dieta bogata w witaminy C i E, które likwidują wolne rodniki, z tłuszczy należy spożywać łatwostrawne tłuszcze nienasycone ale również w ograniczonej postaci, błonnika należy spożywać według własnej tolerancji organizmu. Wśród produktów spożywczych i potraw jest wiele, których należy zdecydowanie unikać przy chorej wątrobie, ale są też takie, które są wskazane. Oczywiście w diecie należy dokonywać modyfikacji przy chorobach równoległych, które mogą wykluczać część potraw.

manukazdrowie.pl/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here