Dieta alkaiczna inaczej zasadowa jest sposobem na dobre samopoczucie, zmniejszenie ryzyka zachorowalności na raka, choroby serca a także otyłość. Wprowadzenie takiej diety powinno nastąpić gdy odczuwasz dolegliwości takie jak zawroty głowy i częste bole głowy, nudności, uczucie słabości, a także gorzki bądź kwaśny smak w ustach, który oznacza, że doszło do zakwaszenia organizmu. Dietę mogą stosować również osoby, które chcą poprawić swoje samopoczucie i zmienić kilka rzeczy w jadłospisie aby poczuć się lepiej. nie muszą wtedy stosować restrykcyjnej diety. Wystarczy, że będą uważniej przyglądać się temu, co jedzą i ograniczą spożycie węglowodanów na rzecz warzyw zasadowych. Korzystająć z diety alkaicznej ważne jest stopniowe zmienianie produktów alkalizujących i kwasowych. Produkty te powinny stanowić około 80% diety. W diecie zakazane są także produkty kwasowe takie jak jajka, cukier, bialka zwierzęce, makaron, ryż, herbata, czarna kawa a także alkohol. Natomiast pożądanymi w diecie produktami są: zielone, surowe warzywa łodygowe i liściaste, warzywa gotowane na parze, surowe owoce takie jak grejpfruty i cytryny, kiełki roślinne, kielki soi, mleko sojowe, migdały, ziarna slonecznika, ziarna dyni oraz orzechy laskowe. W diecie można stosować takie przyprawy jak: cynamon, curry, imbir, zioła, sól morska, a także takie zioła jak: pietruszka, majeranek, szczypiorek, koper, kminek. W diecie odkwaszającej doskonale będą pasowały koktajle mleczno-owocowe, koktajle warzywne, a także sok z buraków.

med-online.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here