Grecja jest miejscem, które słynie z bardzo smacznej i nietypowej kuchni, miłośnicy owoców morza w tych właśnie regionach mają okazję do zasmakowania elementów, które są wyjątkowymi rarytasami. Ostrygi gotowane i podawane z sokiem cytrynowym, homary podkreślane niezwykłym pomidorowym sosem podawane na niezwykłych kolorowych makaronach wiele rodzajów ryb, które przygotowywane są w najróżniejszy sposób. Grecy szczególnie w letniej porze eliminują mięsa, owoce morza stają się najważniejszym elementem ich diety. Dodatkowo oliwki ogromne ilości oliwy z oliwek oraz samych oliwek, których przepiękne gaje rozciągają się na wielu wyspach. Niezwykłości nie ma końca a najważniejszym elementem staje się ze każda z wysp ma zupełnie inny smak, co także jest wyjątkowym atutem tych regionów. Warto podkreślić, że zamiłowanie do gotowania staje się cechą rozpoznawczą mieszkańców. Warto z takiej podróży przywieźć kilka przepisów, które w naszym kraju stają się rarytasami, sałatka grecka tak bardzo popularna w naszym kraju zaziki, czyli feta z dodatkiem gęstej śmietany i czosnkiem, pasta paprykowa smaków wiele każdy z nas jest w stanie znaleźć w nich te elementy, które podkreślają nasze zamiłowania i smaki.