tłuszcze do smażenia

Smażenie to przede wszystkim sposób obróbki termicznej pokarmu, które odbywa się przedziale temperatur od ponad 100°C do 200°C w tłuszczu. Smażyć możemy na dwa sposoby. Pierwszy sposób polega na wykorzystaniu bardzo małej ilości tłuszczu, jest to tak zwane smażenie płytkie. Drugi sposób to smażenie na całkowitym zanurzeniu potrawy w tłuszczu, jest to głębokie smażenie.

Co to właściwie oznacza dla nas? Czy każdy olej jest zły?

Producenci udostępniają nam bardzo szeroki wybór olejów. Przede wszystkim spośród dostępnych nam tłuszczy powinniśmy wybierać te, które mają wysoki punkt. Ponadto najlepiej by było, gdyby rozpadał się on na glicerol i na wolne kwasy tłuszczowe. Dodatkowo także powinien tracić własności odżywcze powyżej 200°C. Powinniśmy natomiast unikać wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Są one nietrwałe i najłatwiej ulegają zmianom podczas przeróbki w wysokiej temperaturze.

Ranking tłuszczów do smażenia

Do smażenia absolutnie nie powinniśmy używać olejów tłoczonych ”na zimno”. Charakteryzują się one przede wszystkim największą wartością odżywczą, jednak są też o wiele bardziej wrażliwe na obróbkę cieplną. Jeżeli natomiast chodzi o zwykłe masło, to także możemy je stosować do smażenia, ale tylko do potraw, które nie wymagają zbyt wysokiej temperatury. Dodatkowo do smażenia krótkiego tak jak na przykład do przygotowania jajecznicy.

oleje do smażenia- jaki tłuszcz do smażenia wybrać

Poniżej ranking tłuszczów na podstawie ich wysokość punktu dymienia:

Tłuszcz / Punkt dymienia

Olej ryżowy rafinowany – 250°C

Masło klarowane – 235°C

Olej arachidowy rafinowany – 232°C

Olej sojowy rafinowany – 230°C

Oliwa z oliwek rafinowana – 225°C

Olej słonecznikowy rafinowany – 225°C

Olej z pestek winogron rafinowany – 210°C

Olej kokosowy rafinowany – 200°C

Olej rzepakowy rafinowany – 205°C

Smalec – 185°C

Masło zwykłe – 150°C

Jakie wnioski?

Wszystkie takie warunki spełniają: rafinowany olej rzepakowy, rafinowany olej ryżowy, rafinowana oliwa z oliwek.

Dodatkowoz tłuszczów do smażenia możemy używać klarowanego masła oraz smalcu. Powinniśmy pamiętać o tym, że mają one w sobie bardzo dużo kwasów tłuszczowych nasyconych. Nie zaleca się również, aby spożywać ich w zbyt dużej ilości, ponieważ mogą mieć one negatywny wpływ na nasze zdrowie. Dodatkowo musimy wiedzieć, że rafinowany olej słonecznikowy oraz sojowy nie nadają się do smażenia. Mimo tego, ze mają wysoki punkt dymienia  to są to produkty, które zawierają zbyt duże ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych podatnych na rozkład w wysokiej temperaturze.

Sięgając po jakikolwiek rodzaj tłuszczów do smażenia powinniśmy mieć na uwadze to, jak stosowanie nieodpowiedniego produktu przez dłuższy okres wpłynie na nasze zdrowie.

[Głosów:1    Średnia:1/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here