Potrawy z warzywami zapiekanymi

Wybór pokarmów, które będziemy jeść za dnia, powinien nastąpić w sposób dokładnie przemyślany. Niestety, nie zawsze jest możliwość, aby pogodzić stołowanie się w dobrych, ekskluzywnych warunkach z naszymi obowiązkami. Jesteśmy zaaferowani pracą i tym, żeby się dobrze wyspać często na tyle, że po pobudce i założeniu na siebie wszystkich ubrań, szybko biegniemy do pracy. Najwyżej zostanie nam coś do zjedzenia po drodze, najczęściej niezdrowego, jak zapiekanka, hot-dog, frytki, czy kebab. Nie tylko zresztą śniadanie, ale i obiad jest często zastępowany przez tego typu przysmaki. Należy jednak pamiętać, że zdrowe odżywianie to nie tylko pokarmy, które jemy, ale przede wszystkim wartości odżywcze, które się w nich znajdują. Najważniejsze jest, aby właściwie je dostosować do swoich potrzeb – w zależności od tego, czy nie mamy jakichś dolegliwości zdrowotnych, np. zbyt wysokiego poziomu cukru, cholesterolu, czy zbyt niskiego ciśnienia. Z tego powodu potrzebne są nam odpowiedni witaminy i składniki. Inne produkty będą wskazane dla osób, które potrzebują białka, a inne dla tych, które potrzebują żelaza, jeszcze inne dla tych, którzy muszą uzupełnić swoją dietę o węglowodany. Jako wartościowe produkty uważa się najczęściej owoce i warzywa. Jednak one również mogą dostarczać różnych składników odżywczych, a także mieć różną postać. Jedną z popularnych przekąsek są zapiekane warzywa. Wśród najczęściej spożywanych warzyw zapiekanych są papryka i cukinia. To je często kładzie się na grilla, aby poczuć ten nieco inny spieczony smak. Bardzo ciekawym przysmakiem jest np. pieczona cukinia po grecku zwana inaczej briami. Jest to dosyć wymagająca potrawa. Aby ją przyrządzić, potrzeba wiele składników – m.in. pięć cukinii, które zostaną pokrojone w plasterki, cztery duże obrane ziemniaki, które również powinno się obrać na plasterki, pięć ząbków czosnku także pokrojonych w plasterki, dwa średnie pomidory, które należy uprzednio pokroić na ćwiartki, ser parmezan pokrojony w kostkę, 1/3 szklanki oliwek, około czterech łyżek wody, dwie łyżki posiekanego oregano, półtorej łyżki świeżej mięty,którą też należy posiekać oraz łyżka świeżej kolendry, oraz podstawowe potrawy takie jak sól i pieprz. Należy rozgrzać piekarnik, a w międzyczasie wsypać wszystkie warzywa razem do jednego pojemnika. Potem należy to razem wymieszać, a gdy będzie gotowe włożyć do piekarnika. W maszynie rozgrzanej do temperatury około dwustu stopni Celsjusza należy piec przez pół godziny. Czekać należy do momentu, aż warzywa się zarumienią. To będzie oznaczało, że są już gotowe do podania. Można do tego dodać także około plastra zimnego sera feta – tak potrawę spożywają Grecy. Bardzo dobrze jest mieć także wino – briami smakuje bardzo dobrze z wytrawnym winem greckim. Tak wygląda prawdziwa uczta. Jednym z innych elementów, na który można sobie pozwolić, jest bagietka. Mimo że ta potrawa ma w sobie sporo kalorii, to jednak jest tutaj dużo wartości odżywczych – m.in. oliwa powszechnie wpływa na długość życia np. Kreteńczyków. Papryka to także cenne warzywo wpływające pozytywnie na pracę żołądka.

miss-fit.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułDetektyw
Następny artykułHemoroidy w ciąży

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here