Owoce róży

Nie ścięte kwiaty róży po przekwitnięciu zamieniają się w ładne i smaczne owoce. Nadają się one do parzenia jako herbata, ale także do sosów, galaretek, zup i przypraw. Kiedy i w jaki sposób je zbierać, których jagód unikać i dlaczego dobrze jest część zostawić?

Owoce róży są to strąki, w których roślina ta przechowuje wytworzone nasiona. Rzadko mamy z nimi do czynienia w naszych pielęgnowanych ogrodach, ponieważ mamy zwyczaj ścinać przekwitłe kwiaty róży, co uniemożliwia im przekształcenie się w owoce. Niewielkie, czerwone jagody, w których przechowywane są nasiona, wyglądają bardzo ozdobnie i mogą być alternatywną dekoracją w naszym ogrodzie, gdy kwiaty już przekwitną. Co należy wiedzieć o tych uroczych jagodach?

Smaczne i zdrowe

Owoce róży nie tylko wyglądają ładnie – są też znakomitym pożywieniem dla ptaków. Jeśli więc chcemy jesienią ściągnąć pierzastych kolegów do naszego ogrodu, nie ścinajmy kwiatów róży po przekwitnięciu i pozwólmy im zamienić się w jagody. Nie tylko ptaki gustują w owocach róży. Zarówno owoce, jak i liście są jadalne dla ludzi. Dość znane są wytwarzane z nich herbatki. Wbrew odmienności kwiatów, owoce róże pochodzą z tej samej rodziny co jabłka i rajskie jabłuszka. To doskonałe źródło witaminy C. W smaku okażą się lekko cierpkie. Choć wszystkie odmiany róż produkują owoce, najsmaczniejsze i najbardziej obfite są te z odmiany pomarszczonej, której łacińska nazwa brzmi rosa rugosa.

Zbiory na mrozie

Kiedy najlepiej zbierać te jagody? Zacznijmy tuż po pierwszym mrozie. Krótkotrwałe przymrozki pomagają owocom nabrać słodszego smaku. Ponadto będzie to lepsze dla całej rośliny. Gdybyśmy przycięli pędy przed mrozem, róża mogłaby wydać świeże pędy, które zginęłyby przy pierwszym mrozie. Zbierajmy tylko jędrne owoce, które nie zmieniły koloru. Suche i pomarszczone pozostawmy na krzewie – pożywią się nimi ptaki. Pamiętajmy też, że nie należy zbierać jagód róży, jeśli krzew był pryskany pestycydami lub karmiony syntetycznym nawozem. Razem z owocami odcinamy niewielki fragment pędu.

Herbatka z róży

Owoce róży mają szerokie zastosowanie. Można z nich zrobić bardzo smaczne galaretki i herbatki. Nadają się też do sosów, zup i przypraw. Najlepiej przeciąć owoc na pół i usunąć znajdujące się w środku pestki. Nie są one niejadalne, jednak są włochate i dosyć nieprzyjemne w odczuciu. Aby poznać i wyczuć smak różanych jagód, zacznijmy od zaparzenia aromatycznej herbatki. Zależnie od tego, czy używamy świeżych, czy suszonych jagód, wkładamy do filiżanki od 4 do 8 sztuk. Świeżych owoców zawsze należy użyć nieco więcej. Parzymy od 10 do 15 minut. Unikajmy używania aluminiowych naczyń, ponieważ aluminium zabija zawartą w owocach witaminę C. Takim oto sposobem możemy mieć smaczne herbatki przez całą zimę. Wystarczy tylko zasuszyć część jagód, aby dłużej wytrzymały.

Owoce róży są znakomitym sposobem na uzyskanie smacznej przyprawy i rośliny na napar. Jeśli więc pomysł ten nas zaciekawił, pozostawmy w tym roku nasze kwiaty nie ścięte, aby mogły przeistoczyć się w pyszne owoce.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here