Japoński smak.

Na każdej szerokości geograficznej możemy znaleźć jakieś ciekawe, inspirujące potrawy. Nie inaczej jest w Kraju Kwitnącej Wiśni. Kuchnia orientalna nie każdemu odpowiada, lecz na pewno każdego w jakiś sposób interesuje. Potrawa, potrawą, ale jakich przypraw używają Japończycy.Kuchnia orientalna Nipponu nie jest bogata w wiele przypraw i to jest dla niej elementem charakterystycznym. Podstawą są produkty surowe jak warzywa, owoce czy też ryby i inne owoce morza. Stosowane przyprawy nie mogą zdominować potrawy i tym w dużej mierze sugerują się Japończycy w przygotowaniu swoich potraw. Oczywiście jest na pewno obecna sól, jak chyba w każdym lub prawie każdym kraju na świecie, ale ma zadanie jedynie podkreślić smak. Jest jednakże inna przyprawa charakterystyczna dla japońskiej kuchni. To wasabi. Kuchnia orientalna nie może obyć się bez tej przyprawy, zwanej popularnie japońskim chrzanem. Prawdę powiedziawszy jest nieodłącznym elementem podawanym do sushi oraz sashimi. Wasabi to główna, ale nie jedyna przyprawa, którą charakteryzuje się kuchnia orientalna. Możemy tam spotkać także karashi, mirin, shiso oraz shichimi. Bliżej nie są znane Europejczykom, ale za to nieodzowne w japońskiej kuchni.

twojafanaberia.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here