Od dawna jest wiadomo, że zioła i różne rośliny mają działania lecznicze. Stąd też wykształciło się zielarstwo. Ale, czy pokrzywa oprócz kłucia i pieczenia potrafi coś jeszcze?. Pokrzywa, sprzyja w leczeniu ran, ma właściwości, które pozwalają usunąć bakterie z naszego organizmu. Nie od dziś też wiadomo, że najlepszy jest szampon z pokrzywy, dzięki temu włosy stają się mocniejsze, oraz zapobiega ona łupieżowi. Można też pokrzywę stosować na wiele różnych sposobów. Nie trzeba brać świeżej pokrzywy prosto zerwanej z ziemi i jej jeść. Można z pokrzywy zrobić sok, wystarczy wtedy tylko zmiażdżyć liście oraz łodygę rośliny i wycisnąć z niej płyn, który w sobie zawiera. Jeśli zaś, nie chcemy sami się „bawić” w wyciskanie soku, to bez problemu możemy go dostać w sklepie. Tak samo można pokrzywę wykorzystać do zrobienia herbaty Dodatkowo też pokrzywa, ma właściwości przeciwanemiczne. Również pokrzywę, można wykorzystać, nie tylko w ziołolecznictwie, ale również w sztuce kulinarnej znalazła swoje zastosowanie. W kuchni stosuje się pokrzywę do zrobienia różnych wiosennych sałatek czy zup. Pokrzywa też często jest mieszana z różnymi przyprawami, których używasz. Także, ten chwast, oprócz tego, że najczęściej kojarzy nam się z dzieciństwa, z kłuciem i pieczeniem, ma wiele bardzo korzystnych dla nas zastosowań i warto jest je wykorzystywać. Pokrzywę, można też ususzyć, tak, aby była dla nas dostępna cały rok, a nie tylko w porze, w której kwitnie i rośnie.

dbamourode.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here